Brevkassen: Hvordan undgår jeg, at min angst for afvisning og svigt ødelægger mit parforhold?

Brevkassen:
Hvordan undgår jeg, at min angst for afvisning og svigt ødelægger mit parforhold?

Hejsa Lotte.

Jeg er en fyr på 26 år, der døjer meget med lavt selvværd og usikkerhed, samt panik angst, generaliseret angst, adhd og søvnapnø, så jeg er meget hårdt ramt. Jeg har igennem 4 måneder nu, datet en pige, og er også blevet kærester med hende, jeg elsker hende rigtig højt, hun fuldender mig på en måde, og har faktisk ikke behov for at være sammen med andre end hende. Hun har en datter, som jeg også er enormt glad for, og som giver mig SÅ meget i min hverdag.

På det seneste, er vi dog begyndt at rende i nogle problemer, jeg har haft en knap så god barndom og opvækst, som har gjort at jeg har nogle grundlæggende problemer. Hun er begyndt at kommentere meget på det, og komme i tvivl omkring, om jeg er gearet til at bo sammen med dem, og på sigt være far. Det har resulteret i dårlig stemning, hvor vi har mange dybe snakke omkring de ting her. Og det mere hun kommenterer på det, det dårligere får jeg det med hele situationen.

Jeg har spurgt min læge omkring terapi, men da der er mange ting i gang i mit liv pt, mener han ikke at han vil igangsætte det. Så det jeg efterspørger er nogle værktøjer, evt strategier til at håndtere min usikkerhed. Hun siger tit til mig, at hun elsker mig, og ikke har tænkt sig at forlade mig, hun vil hjælpe mig med at få det bedre, jeg føler dog af og til at vi glider fra hinanden, og så er det at alle mine alarmklokker ringer, og jeg bliver rastløs, og får tankemylder, for hvad nu hvis, og hvad nu hvis hun møder en anden der er mere spændende.

Min kæreste er et år ældre end mig, og har også haft en lidt spøjs opvækst, hvor hun har været mange ting igennem. Hun døjer i dag med en depression, og har generelt haft mange dårlige forhold, som har sat sit aftryk i hende, og det kan jeg også tydeligt mærke. For jeg er en fyr der er meget kærlig, opmærksom, kan godt lide at bekræfte hende, og generelt sørge for hun er lykkelig. Det har hun generelt haft svært ved at tage imod, og gengælde. Hun har til tider følt sig kvalt af mig, som kan spores tilbage til min usikkerhed generelt.

Hvad er dit råd til mig, og hvordan synes du jeg skal håndtere det her generelt?

Hilsen
Emil

 

Brevkassen:
Hvordan undgår jeg, at min angst for afvisning og svigt ødelægger mit parforhold?

 

Kære Emil

Du beskriver din situation helt utrolig fint og med stor indsigt i de uhensigtsmæssige dynamikker, der er på spil i dit forhold til din kæreste. Det gør mig ondt, at I skal slås med de ting, når I tydeligvis elsker hinanden meget og har megen kærlighed at give.

angst for afvisning og svigtI ethvert parforhold er der en naturlig vekslen mellem distance og nærhed. Og det er vigtigt, at man lærer at vænne sig til, at et par dages distance ikke betyder, at man er ved at glide fra hinanden.

Det kan være svært, når man som dig, gætter jeg på, har en baggrund med grimme oplevelser af stor forladthed og svigt. Men det er ikke desto mindre meget, meget vigtigt.

Forskningen viser, at mennesker, der er angst for afvisning, meget ofte kommer til at skubbe deres partner fra sig, og på længere sigt kan komme til at ødelægge deres parforhold, på grund af deres overfølsomhed mod alt, der lugter den mindste smule af fjernhed, kritik eller afvisning.

angst for afvisning og svigtMange mennesker, der har tendens til at bekymre sig (Mig, sagde hunden…), kommer ind i en rigtig uheldig dårlig vane, hvor de nærmest 24/7 går og mærker efter, om deres forhold nu er det helt rigtige, og om der er tegn på, at deres partner ikke virkelig vil dem. Det er noget, der er afgørende at vænne sig af med.

“Ja, det kan du sagtens sige!”, kan jeg næsten høre dig tænke. Og det viser sig typisk også at være meget nemmere sagt end gjort.

De klienter, jeg har, der kæmper med dette ”mærken-efter”-problem, opdager, når de skal til at vænne sig af med det, at det nærmest er en form for narkomani, at de konstant går og tage temperaturen på forholdet. Så derfor anbefaler jeg, at man i starten nøjes med at UDSÆTTE sin mærken efter.

Sig derfor til dig selv: Indtil om en uge (dvs. fastsæt en præcis dato), må jeg ikke gå og mærke efter mht. mit forhold. Hvis jeg får trang til at gøre det, så skal jeg droppe tankerne og distrahere mig ved at foretage mig noget aktivt (fx vaske op, se tv, eller hvad du nu lige kan finde på). Og så kan jeg fortælle mig selv (og min angst!), at jeg nok skal komme tilbage og evaluere, når min fastsatte dato kommer.

Husk: Når vi mennesker får intense følelser, så forvrænges både vores erindring og vores evne til at forudsige fremtiden. Følelser skal bruges, men det er sjældent en god ide at træffe store beslutninger, når følelserne er meget intense.

Når så datoen oprinder for din evaluering af forholdet, så sæt dig ned og skriv beviserne ned – både de beviser, der peger i retning af, at der ER noget galt med forholdet, og de beviser, der peger i retning af, at der IKKE er noget galt med forholdet.

Og evaluer så omhyggeligt sandhedsværdien af hvert enkelt bevis. (Det kan du evt. få konkret hjælp til i min e-bog ”Førstehjælp til lavt selvværd og perfektionisme.)

Derefter tager du så en beslutning om fx at øge intervallet inden næste evalueringsdato, så der går 14 dage. Og så 1 måned, osv.

På den måde får du vænnet din hjerne til, at et øjebliks fornemmelse af fjernhed eller kritik fra din partners side ikke er nogen katastrofe, men i virkeligheden en naturlig del af dagligdagen, når man lever sammen med et andet menneske.

angst for afvisning og svigtNoget andet, du skriver, som jeg bider mærke i, er, at du ikke føler, at du har behov for at være sammen med andre end din kæreste. Jeg forstår sørme godt, hvis du føler det. Men det er ikke hensigtsmæssigt, at du handler, som om disse følelser fortæller dig hele sandheden.

Når man er forelsket, får man typisk en fornemmelse af, at samværet med den elskede nærmest kan erstatte mad og ilt, og at der ikke er NOGET som helst andet i hele verden, man har brug for.

Men det er der.

Din kæreste har brug for, at du ser andre mennesker, så hun ikke føler, hun skal opfylde alle dine behov.

Og din egen angst for at blive forladt eller svigtet af din kæreste fodres alt for meget af den afhængighed af hende, som du kommer til at opbygge, når du isolerer dig fra omverdenen sammen med hende.

lotte ingerslevSå, Emil, ud og se andre mennesker i en fart. 🙂

Jeg håber, du kan bruge nogen af de indspark, jeg kommer med her?

Kærlig hilsen
Lotte

 

 

Kunne du lide den her artikel? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere af samme slags.

 

HVAD ER LAVT SELVVÆRD? HVORDAN KOMMER MAN AF MED LAVT SELVVÆRD?

Lukket for kommentarer.