Brevkassen: Er min angst et tegn på, at jeg er ved at blive sindssyg?

Brevkassen:
Er min angst et tegn på, at jeg er ved at blive sindssyg?

Hej Lotte

handsJeg har uhyggelige tanker. Typisk bliver jeg bange for jeg er ved at blive sindsyg og at jeg vil miste forbindelsen til virkeligheden og forsvinde ind et sted, hvor jeg ikke kan komme ud fra igen.

Jeg fik mit første panikanfald i januar. Men det er på en måde ikke panikanfaldende som er problemet, og jeg har heller ikke agorafobi.

Siden det første angstanfald har jeg tænkt på angsten konstant, faktisk flere gange i timen. Hele døgnet går jeg rundt med en frygt for at jeg er ved at blive sindssyg. Der kan gå dage, nogle gnange uger uden at jeg har et anfald. Men så er der et eller andet der trigger det, og så begynder det hele igen og så har jeg anfald igen og igen i et par dage, nogle gange en uge. Så får jeg kæmpet mig ud af det, men så kommer der noget og trigger det, og så er jeg tilbage i møllen igen.

Min største frygt er, at jeg bliver sindsyg. Jeg er ikke bange for, at jeg dør eller bliver kvalt, kun at jeg bliver sindsyg og mister forbindelsen til virkeligheden. Jeg elsker min datter og min kone, så hvis jeg bliver sindsyg, så betyder det, at jeg mister dem. Jeg går rundt med den frygt konstant. Har du et godt råd?

Hilsen

Bent

 

Brevkassen:
Er min angst et tegn på, at jeg er ved at blive sindssyg?

Kære Bent

Det spørgsmål hører jeg rigtig, rigtig tit. Og jeg forstår sørme godt, hvordan det opstår. Når man bliver ramt af et voldsomt angstanfald, kan man blive meget, meget forskrækket over det – Og føle, man er på vej ind et sted, hvor man måske aldrig kommer ud fra.

Men husk: Det, der sker, når man får et voldsomt angstanfald er i virkeligheden ikke spor anderledes end det, der sker når du er en lille smule urolig eller nervøs. Til gengæld er der bare skruet dramatisk op for styrken af de enkelte fornemmelser i kroppen.

Et angstanfald kan være meget, meget skræmmende. Især så længe, man ikke forstår, hvorfor kroppen og sindet reagerer, som de gør.

Men det er altså ikke sådan, at et angstanfald udvikler sig til sindssyge (psykose), hvis man bliver i det længe nok.

Det er rigtigt, at både, når man har angst og når man er psykotisk har man skræmmende tanker. Men det er helt, helt forskelligt, hvordan man betragter de skræmmende tanker.

Når man er psykotisk og har skræmmende tanker, tror man 100 % på, at de skræmmende tanker vil blive (eller er blevet til virkelighed). Lad os sige, at man er psykotisk og har en forestilling om, at efterretningstjenesten aflytter éns telefon. Så er det ikke noget, man er bange for, vil ske. Det er noget, man er 100 % sikker på, er sket.

Men når man har angst og har skræmmende tanker – fx “Tænk, hvis det, jeg oplever nu, er et hjerteanfald” – så bliver man bange, måske meget bange, for det, man tænker, men man tror ikke 100 % på det.

Det er vigtigt, at du husker dig selv på følgende:

Angst er en lige så naturlig ting som enhver anden af vores følelser. Den kan bare være ekstremt dramatisk at opleve, når der er skruet 100 % op for den.

Angsten er dramatisk, fordi den skal kunne redde dit liv. Angsten gør dig på et splitsekund i stand til at kunne flygte eller kæmpe dig ud af en livsfarlig situation. Og hver af de ting, du oplever i din krop, når du er angst, har en helt naturlig, forståelig og potentielt livreddende funktion.

Angst kan være meget, meget ubehagelig, men farlig eller skadelig for hverken sindet eller kroppen er den ikke, selvom det ikke er så underligt, at man kan komme til at tro det.

lotte ingerslevJeg håber, det her har givet dig lidt svar på de tanker, du kæmper med?

 

Kærlig hilsen

Lotte

 

Kunne du lide den her artikel? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere af samme slags.

Lukket for kommentarer.