Brevkassen: Jeg er bange for pludselig at miste kontrollen og komme til at skade mig selv eller andre

Brevkassen: Jeg er bange for pludselig at miste kontrollen og komme til at skade mig selv eller andre

Hej Lotte.

Jeg har fået “lykkepiller” mod tvangstanker/OCD ( jeg har næsten ingen tvangshandlinger) gennem 19 år. Og det har hjulpet mig godt,for jeg har levet et helt normalt liv med arbejde/fritid m.m. uden de store problemer.

For et års tid siden foreslog min læge at jeg prøvede at trappe ud af medicinen. Og det lykkedes overraskende nok helt uden problemer. For to måneder siden var jeg derfor helt medicinfri. Jeg var både glad og overrasket over, det var så nemt.

Men for fire uger siden fik jeg pludselig et tilbagefald og har nu fået voldsomme og konstante tvangstanker og tilhørende angstanfald i løbet af kort tid med den gamle frygt for pludselig ud af den blå luft at miste kontrol over mig selv og komme til at skade andre eller mig selv. Tanker som jeg ikke har haft så voldsomme i 20 år. Tankerne er der stort set uafbrudt hele dagen. Det værste er næsten, at jeg ikke kan finde ud af, om jeg virkelig har selvmords-tanker eller jeg “kun” er angst for at komme helt derud, fordi jeg ikke kan holde tanken om at skade andre ud.

Jeg har indtil nu formået at fortsætte min hverdag med arbejde i de sidste fire uger,lever sundt,dyrker motion og har ikke specielt meget søvn-besvær. Men i de vågne timer har jeg det virkelig svært og jeg “lider” meget lige nu.

Min læge har givet mig medicinen igen,men det virker ikke endnu. Og jeg er bange for, at det ikke kommer til at virke.

Kan du give mig et godt råd ? Ville det hjælpe at komme i terapi eller skal jeg bare kæmpe for at holde ud indtil medicinen forhåbentlig virker ?

Vh Thomas

 

Brevkassen: Jeg er bange for pludselig at miste kontrollen og komme til at skade mig selv eller andre

 

Kære Thomas

 

Jeg er rigtig ked af, at du kæmper sådan med OCD-tanker.

 

Jeg vil anbefale dig at “holde ud” og blive ved med lykkepillerne. Når de har hjulpet dig før, er der meget stor sandsynlighed for, at de kommer til det igen.

 

At du bekymrer dig om, hvorvidt det vil ske igen, er aldeles forståeligt, meeen det er jo netop en del af det at have OCD, at man bruger uforholdsmæssig meget tid på at bekymre sig om ting, der er praktisk taget usandsynlige.

 

Jeg kan godt se, det kan lyde hårdt, når jeg skriver det, men tro mig, jeg har selv lidt af OCD – bl.a. af voldsomme tvangstanker om at skade andre og mig selv. Så det er bestemt ikke for at bagatellisere det, du oplever. Det er bare afgørende at skelne skarpt mellem OCD-tanker og konstruktive bekymringer. 🙂

 

Mht. din OCD kan du få meget ud af terapi ved siden af lykkepillerne. Jeg vil anbefale dig at se på lykkepillerne som en slags “svømmevinger” som du har på, så du har mere overskud til at lære at svømme. Du ville måske udmærket kunne klare dig uden lykkepillerne, men det er ikke en god idé at svinge frem og tilbage fra den ene behandlingsmetode til den anden, for så går du hele tiden og holder øje med om tankerne nu er forsvundet, og så holder du dem – paradoksalt nok – fast…

 

Du kan læse mere om OCD uden ydre tvangshandlinger her (kaldes også “Pure OCD” – Husk, der er ALTID tvangshandlinger, når man har OCD, men når tvangshandlingerne foregår inden i hovedet, kan man længe gå og tro, man ikke har nogen.

 

Mth hvad de indre (og altså “usynlige”) tvanghandlinger kan bestå af, kan du se nogle eksempler på denne side. (Scroll ned til “Eksempler på indre (dvs. mentale) tvangshandlinger”).

 

Jeg håber dette kan give dig lidt svar på det du spørger om?

 

lotte ingerslev

 

Mange hilsner
Lotte

 

 

Lukket for kommentarer.