Brevkassen: Jeg kan ikke klare uvisheden om, at mit liv holdes i gang af mit hjerte – som kan stoppe når som helst!

Brevkassen: Jeg kan ikke klare uvisheden om, at mit liv holdes i gang af mit hjerte – som kan stoppe når som helst!

Hej.

Jeg har en mærkelig form for angst, som jeg ka huske jeg har døjet med igennem mine teenageår og frem til nu. Jeg er meget bange for at dø; specielt bange for at mit hjerte pludselig stopper med at slå. Hver aften rammer tanken om at mit hjerte kan stoppe med at slå mig, og det giver mig en vanvittig uro, der ofte fører til at jeg ligger søvnløs i flere timer, hvad nu, hvis jeg ikke vågner op igen?

Jeg har altid specielt haft et ubehageligt forhold til blod (at få taget blodprøver, lagt drop) og er tidligere “gået kold” ved lægen, hvis der skulle tages blodprøver. Jeg mistænker at dette måske kan have en forbindelse til min dødsangst/angst for at mit hjerte skal stoppe med at slå.

Angsten er kun blevet værre jo ældre jeg er blevet (jeg er 25 idag), og før har jeg kunne slå den hen – men nu er det et tankemylder der fylder stortset hver aften. Tanken om hvad der sker efter døden, hvad der sker med MIN krop, hvad der sker med mig, jeg kan slet ikke klare tanken om uvisheden og tanken om at det hele holdes igang af mit hjerte – som kan stoppe når som helst – det er simpelthen ulideligt for mig at tænke på. Jeg tænker på hvordan “jeg” blot er en sammensætning af et maskineri af organer der kan stå af når som helst, og det skræmmer mig fuldstændigt, og jeg har meget svært ved at gøre det forståeligt over for andre.

Jeg oplever at jeg får et lettere trykken for brystet når jeg begynder at få disse tanker, og når jeg skal have blodprøver bliver jeg decideret utilpas og sveder, men jeg ved ikke om disse to typer af angst er sammenhængende?

Er det normalt at frygte døden på denne måde/frygte hjertestop mm?

Når jeg har talt med andre om det, er det ofte blot blevet slået hen – ja, de fleste kan da godt følge mig i at det er ubehageligt at tænke på døden, men for mig fylder tankerne simpelthen for meget. Hvad kan jeg gøre?

Mvh L

 

Brevkassen: Jeg kan ikke klare uvisheden om, at mit liv holdes i gang af mit hjerte – som kan stoppe når som helst!

Kære L

Det gør mig ondt, at du går sådan og kæmper med din angst for døden og har så svært ved at forlige dig med tanken om, at ”det hele holdes i gang af [dit] hjerte – som kan stoppe når som helst.” Jeg vil rent faktisk anbefale dig at overveje om det i virkeligheden er en OCD-tanke, du går med.

Meget banalt kan man sige, at man lider af OCD, hvis man fylder (næsten) hele sit liv med at bekæmpe noget, som er praktisk taget ”fuldkommen usandsynligt”.

Det, der får mig til at sige, at det nok er en OCD-tanke, er, at du bruger så meget tid på at kæmpe med tanken om, at dit hjerte kan stoppe når som helst, når det i virkeligheden er praktisk taget fuldkommen usandsynligt.

Når du siger, at du er bange for, at hjertet stopper ”når som helst”, så har jeg tilladt mig at fortolke det, som om det er selve uvisheden om, at der er mulighed for, at du kan falde om og dø ”det næste sekund”, altså selve uvisheden om, hvornår livet er slut – og altså ikke, at du i virkeligheden lider af en hjertesygdom.

For lige at hjælpe dig med at sætte din frygt i perspektiv, så prøv først at følge mig i denne sandsynlighedsudregning.

Du er 25 år gammel. Jeg ved ikke, om du er en mand eller kvinde, men nu har jeg for nemheds skyld gået ud fra, at du er en mand. (Så kan du lægge lidt til, hvis du er en kvinde.) Den forventede levealder for en mand, der på nuværende tidspunkt er 25 år gammel er 86 år. Dvs. at du – statistisk set – har 61 år tilbage at leve i.

Nå, så lad os lige finde ud af, hvor mange sekunder der er, fra du er 25 år gammel, og til du bliver 86 år.

61 (resterende år) x 365 (dage) x 24 (timer) x 60 (timer) x 60 (sekunder) = 1.923.696.000.

Dvs. sandsynligheden for, at du i en alder af 25 år falder om og dør ”når som helst” (dvs. det næste sekund) er altså 1 ud af næsten to milliarder.

Jamen, hvad skal vi med sandsynligheden, siger du måske, for det kan jo stadig ske det næste sekund? siger du måske så.

Jo, nu skal du høre. Sandsynligheder bruger vi mennesker hele tiden – til at træffe beslutninger ud fra, så vi ved, hvor vi skal lægge vores energi.

Hvis fx vi gerne vil være filmstjerner, men ikke tror, der er den store chance for, at den drøm bliver til virkelighed, så uddanner vi os til noget, det er mere sandsynligt, at vi kommer til at tjene penge på.

Og vi bruger heller ikke hele vores formue på lottokuponer. Håber jeg… 🙂

Hvorfor dog? For der er meget lille sandsynlighed for, at vi får gevinst.

På samme måde bruger vi også sandsynlighedsberegninger til at tage stilling til, hvad vi vil bruge tid på at frygte.

Og hjertestop for et (gennemsnitligt) menneske på kun 25 år er i praksis det, man godt kan tillade sig at kalde ”fuldkommen usandsynligt”.

Når du stadig har svært ved at slippe tanken, gætter jeg på, det til dels skyldes, at du kredser om den og anvender det, man kalder sikkerhedsadfærd – Hvilken slags sikkerhedsadfærd kan du se mere om på siderne her på hjemmesiden om OCD, sygdomsangst og panikangst).

Men måske skyldes det i virkeligheden allermest, at du deler de overbevisninger, der er typiske for folk med OCD. Det kan du teste på siden om, hvordan man kommer af med OCD >> (Scroll ned til der, hvor der står ”Typiske antagelser, som fastholder én i OCD’en“.)

Jeg håber, mit svar har givet dig lidt at tænke over – på en anden, forhåbentlig mere frugtbar, måde, end du plejer? 🙂

lotte ingerslevKærlig hilsen
Lotte

 

 

 

 

 

HVAD ER OCD OG PURE OCD? HVORDAN KOMMER MAN AF MED OCD (INKL. PURE OCD)?

Lukket for kommentarer.