Enkeltfobier

HVAD ER EN FOBI? HVORDAN KOMMER MAN AF MED EN FOBI?

Hvad er en fobi?

En fobi er en angstreaktion, der optræder i situationer, der normalt ikke betragtes som farlige, og hvor angsten har fået én til at undgå situationen.

FobierNår man har en fobi, er man godt klar over, at angsten er overdreven, men man er alligevel ude af stand til at styre sin reaktion.

 

Hvilke fobier kan man have?

Man kan have fobier mod stort set alt. Men de mest almindelige fobier er:

 

Hvordan opstår en fobi?

Der er 3 forskellige måder, din fobi kan være opstået på:

1.

De ting, mennesker udvikler fobier mod, er ofte ting, dyr eller situationer, som var farlige for mennesket i urtiden (fx insekter, mus, slanger, mange vilde dyr, højder, broer og vand).

Dengang, vi levede i den vilde natur, var det afgørende for vores overlevelse at være bange for disse ting, men i vore dages teknologiske verden udfylder disse former for angstreaktioner ikke den samme nyttige funktion som dengang.

Man kan sige, at mange af os moderne mennesker har et overskud af angst, som har en tendens til at finde et eller andet specifikt at rette sig mod.

2.

En anden måde, du kan have fået din enkeltfobi på, er ved, at du har oplevet noget skræmmende, og at din hjerne har knyttet denne ting, dyr eller situation, du oplevede, sammen med responsen ”angst”.

3.

Du kan også som barn have oplevet, at en af dine forældre reagerede meget vagtsomt, bekymret og frygtsomt på et eller andet bestemt. Og undersøgelser viser, at vi mennesker vurderer, om der er fare på færde i en situation, baseret på hvordan andre mennesker og vi selv reagerer i den.

På den måde kan du have “arvet” dine forældres fobier. Og du kan derfor komme til at give dine egne fobier videre til dine børn.

 

HVAD ER EN FOBI? HVORDAN KOMMER MAN AF MED EN FOBI?