OCD

HVAD ER OCD OG PURE OCD? HVORDAN KOMMER MAN AF MED OCD (INKL. PURE OCD)?

Hvad er OCD og Pure OCD?

OCD (inkl. Pure OCD) er en angstlidelse. Folk, der har OCD, lider af hyppige tvangstanker, som giver stærkt ubehag, og tvangshandlinger, som forstyrrer deres arbejdsliv eller skolegang, deres forhold til andre mennesker og deres almindelige dagligdag.

Pure OCD er en betegnelse for OCD, hvor der ikke er nogen ydre tvangshandlinger. Men det er en misforståelse at tro, at folk med Pure OCD ikke laver tvangshandlinger. De laver dem bare inde i hovedet. Alt, hvad du læser om OCD her på hjemmesiden (undtagen hvilke tvangshandlinger man laver), gælder for alle former for OCD (dvs. inkl. Pure OCD). Og de allerfleste folk med OCD har i øvrigt elementer fra begge typer.

Du kan se OCD-tvangshandlingerne  opdelt i ydre og indre på siden Hvordan kommer man af med OCD (inkl. Pure OCD)?

Læs mere om Pure OCD her >>

NB! Siden er lavet med afkrydsningsfelter, så du kan tilpasse den til dig selv.
Krydserne bliver ikke gemt nogen steder. Vil du gemme dine krydser, så kopier siden ind i et Word-dokument først.

 

Hvor udbredt er OCD (inkl. Pure OCD)?

Ud af 100 mennesker er der 2-3, der har OCD. Det vil sige, at vi sandsynligvis alle sammen kender adskillige mennesker, der har OCD.

De fleste folk med OCD anstrenger sig dog ekstremt meget for at skjule deres problem, fordi de skammer sig over det og er bange for, at andre skal tro, de er sindssyge, hvis de finder ud af det. Du kan derfor sagtens have folk i din omgangskreds, der lider af OCD, uden at du aner det mindste om det.

 

Hvad er tvangstanker?

Tvangstanker er hyppigt tilbagevendende uønskede forstyrrende tanker, forestillinger, ideer, som løber gennem en persons hoved.

Ofte giver tvangstankerne ingen mening for én, og de udløser ubehagelige følelser (fx angst, afsky, tristhed eller skyldfølelse).

Typiske tvangstanker (både ved OCD og Pure OCD)

Sæt X ved dem, du kan genkende.

Forestillinger om, at du pludselig kommer til at skade dig selv alvorligt (fx stikker dig selv i øjet, mens du sover, eller pludselig kommer til at kaste dig gennem en glasrude).
Forestillinger om, at du pludselig kommer til at skade en anden person alvorligt  – fx kvæler dit barn eller myrder nogen på gaden eller stikker nogen med en kniv eller pludselig rykker i rattet på din bil og kører direkte ind i en modkørende bil). (Evt. kan forestillingen kombineres med en angst for, at du har gjort dette uden at lægge mærke til det eller uden at kunne huske det bagefter.)
Forestillinger om, at du har opført dig seksuelt upassende overfor nogen – fx et barn – men at du ikke kan huske det bagefter.
Forestillinger om, at du eller andre bliver skadet af snavs, bakterier, smitte, infektion, forgiftning eller anden “besmittelse”.
Forestillinger om, at du har mistet et eller andet vigtigt (så du fx bliver nødt til at vende tilbage igen og igen og tjekke om du har tabt noget).
Forestillinger om, at ting skal være symmetriske eller opstillet på en “rigtig” måde (så du bliver nødt til at rette på dem igen og igen).
Forestillinger om, at noget ikke er blevet gjort på den korrekte måde (så du bliver nødt til at tjekke igen og igen og aldrig er sikker på, om du har tjekket det nok).
Forestillinger om, at en handling skal udføres igen og igen, indtil det “føles rigtigt” (så du ender med at fortsætte og fortsætte med handlingen – fx med at vaske dine hænder igen og igen).
Forestillinger om, at du i virkeligheden måske er pædofil.
Forestillinger om, at dine tanker eller følelser ikke er “helt rigtige” (fx at du måske “i virkeligheden” slet ikke elsker din partner eller dit barn eller ikke elsker vedkommende “rigtigt”).
Forestillinger om, at der er et eller andet galt med en af dine kropslige processer – fx: blinken (fx hvor meget, hvornår eller i hvilken rytme du blinker) – ”fluer” i øjet – om du har en klump i halsen – dit synsfelt (fx om det rykker sig) – maven – fordøjelsen – blæren – synken (fx den lyd, der kommer, når du synker) – hvordan dine tænder føles, når din mund er lukket – hvordan din hud føles mod dit tøj – hvor meget spyt du har i munden – din talehastighed eller -rytme – hvor hyppigt eller hvornår du blinker – hvor stoppet din næse føles – hvordan din tunge føles i din mund – en fornemmelse af asymmetri i kroppen – hvor meget øjenkontakt du har med andre.**

**Se i øvrigt også siden om sygdomsangst >> for yderligere tvangstanker. (Årsag: Når man har OCD, kan man udvikle sygdomsangst, som kan ses som en form for overdreven trang til vished, som fører til tjekkeadfærd.)

 

Hvordan opstår OCD (inkl. Pure OCD)?

OCD begynder typisk i puberteten eller den tidlige voksenalder, men det kan begynde i barndommen. Der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd, der udvikler OCD. Kvinder er i gennemsnit 22-23 år, når de rammes af OCD, mens mænd er 16-17 år.

Det viser sig som regel, at mennesker med OCD har slægtninge, der har en eller anden form for angst, hvilket peger i retning af et genetisk element.

Der er meget, der tyder på, at folk med OCD har let ved at udvikle afhængighed af adfærd – ligesom fx mennesker, der bider negle eller lider af tics eller Tourette.

OCD’en opstår som regel for alvor i en periode af éns liv, hvor ens ansvar bliver drastisk øget.

Tvangshandlingerne og undgåelsesadfærden reducerer midlertidigt det ubehag, som tvangstankerne giver. Og fordi disse strategier hjælper her og nu, anvender man dem igen og igen.

Og fordi man altid tyer til disse uhensigtsmæssige håndteringsstrategier, kommer man aldrig til at gøre sig den erfaring, at angsten ikke ville blive så kraftig og vare så længe, som man forestiller sig, samt at katastrofeforestillingerne ikke ville være blevet til virkelighed, selvom man ikke foretog tvangshandlingerne.

Hvis man ikke kommer i behandling, bliver ens OCD som regel kronisk, og symptomerne kan variere i styrke livet igennem.

Det er kun 1 ud af 20 personer med OCD, der kommer af med lidelsen uden behandling.

 

Typiske tvangshandlinger hos folk med OCD og Pure OCD

Test dem på siden Hvordan kommer man af med OCD (inkl. Pure OCD)? >>

 

HVAD ER OCD OG PURE OCD? HVORDAN KOMMER MAN AF MED OCD (INKL. PURE OCD)?