“Pure OCD”: At leve med at tænke det allermest afskyelige

“Pure OCD”: At leve med at tænke det allermest afskyelige

  • Hvad nu hvis jeg i virkeligheden er pædofil?!
  • Hvad nu hvis jeg PLUDSELIG kommer til at hænge mig?! – eller PLUDSELIG kaster mig igennem en glasrude?! – Eller jeg PLUDSELIG river rattet i bilen til venstre, så jeg kører direkte ind i den modkørende bil?! – Eller hvad nu hvis jeg PLUDSELIG tager livet af mig selv på en anden måde?!
  • Hvad nu hvis jeg PLUDSELIG kommer til at stikke en kniv i min kæreste?! – eller PLUDSELIG kommer til at kvæle hende?! – eller PLUDSELIG kvæler mit barn?! – eller PLUDSELIG myrder en vildt fremmed på gaden?!
  • Tænk nu, hvis jeg har myrdet nogen eller været seksuelt upassende overfor nogen på et tidspunkt, jeg ikke husker noget om?

Lyder det her som “langt ude” tanker?

pure ocd - pure oDet er rent faktisk tanker, som nogle mennesker går rundt og kæmper med hver evig eneste dag.

Tanker som følges af stærkt, stærkt ubehag, afsky og voldsom angst.

Og en følelse af, at hvis ikke man konstant er på vagt og kontrollerer sig selv (sidder på hænderne, lægger alle knive langt væk, går en anden vej, taler om trangen med nogen, som kan holde en fra at begå de forfærdelige handlinger), så sker det forfærdelige, man frygter – pludselig fra det ene øjeblik til det andet – og LIGE OM LIDT!

 

Når man går rundt med de her tanker, så når man typisk til at overveje, om det kan være en form for OCD. Men det kan man som regel ikke helt genkende, for OCD bliver ofte beskrevet, som om man laver synlige tvangshandlinger.

Du har jo fx sikkert hørt om folk, der vasker hænder igen og igen eller tjekker igen og igen, om døren nu rent faktisk ER låst…?

Men med denne form for OCD – som man ofte kalder Pure OCD – eller bare “Pure O” – er der som regel ikke nogen synlige ydre tvangshandlinger, fordi tvangshandlinger foregår inde i hovedet og kan være temmelig svære at få øje på, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter.

Deraf kommer  den populære betegnelse “Pure OCD“, som kommer af, at man (fejlagtigt) tror, at der kun er tale om tvangstanker, men ingen tvangshandlinger.

Jeg er faktisk lidt ked af betegnelserne “Pure O” og “Pure OCD”, som kommer af, at de gængse beskrivelser af OCD ikke medtager alle de indre (dvs. mentale) tvangshandlinger, man kan lave, når man lider af OCD.

Det er nemlig vigtigt at forstå at man ALTID laver tvangshandlinger, når man lider af OCD. Ellers kan OCD’en simpelt hen ikke holdes i gang!

Tvangshandlingerne kan bare sagtens udelukkende foregå inde i hovedet. Det kan gøre det sværere at få øje på dem. Jeg har derfor lavet en liste med de typiske Pure OCD-tvangshandlinger på denne side om, hvordan man kommer af med OCD >>

Selvom det er det, man tror, når man har OCD, så er det rent faktisk ikke tvangstankerne der adskiller folk med OCD fra folk uden OCD. Det er derimod reaktionen på tvangstankerne, der er det egentlige problem.

Lad mig komme med et eksempel:

Tanke, der dukker op med jævne mellemrum:Sådan reagerer mennesker UDEN OCD på tanken:Sådan reagerer mennesker MED OCD på tanken:
"Jeg kunne pludselig komme til at stikke en kniv i mit lille barn!""Denne tanke må være kommet fordi jeg er blevet mor for nylig og derfor fokuserer meget på det store ansvar jeg har for mit lille forsvarsløse barn. Det er naturligt, så jeg kan lade den slags tanker komme og gå. De betyder ikke noget om hvad jeg mon kan finde på.""Denne tanke må betyde noget vigtigt om mig, når den dukker op jævnligt. Tænk nu hvis det betyder at jeg virkelig har lyst til at dræbe mit barn?! Jeg må hellere holde øje med om jeg har de "rigtige" følelser over for mit barn! Og hvis tanken dukker op, så skal jeg gøre alt for at den forsvinder igen så hurtigt som muligt!"

 

Du er ikke alene

Fordi de tanker, man tænker, når man lider af “Pure O” – som det altså så misvisende bliver kaldt – er så uhyggelige, går man meget ofte og lider i stilhed. Man søger typisk ikke hjælp, for man er så forskrækket over tankerne, at man er bange for, at lægen eller terapeuten vil tro, man er ved at blive sindssyg eller rent faktisk kan komme til at handle på tankerne – Det samme som man jo selv er bange for!

Se fx denne artikel fra det amerikanske tv-selskab ABC, hvor 2 mænd fortæller åbent og ærligt om deres svære og ensomme kamp med Pure OCD-tanker om at skade deres børn.

Hvis du lider af Pure OCD, så er det fuldstændig afgørende, at du finder ud af, at du bestemt ikke er alene.

Så derfor kan jeg lige så godt sige det med det samme – selvom jeg måske kan risikere at chokere nogen mennesker, som ikke forstår, hvad OCD er og hvad det ikke er:

Jeg har selv oplevet at blive stærkt, stærkt plaget af lige præcis sådan nogen voldsomme, intense, skræmmende tanker i en periode af mit eget liv, hvor jeg var overbelastet.

Dengang så havde jeg igen og igen og igen de allermest afskyelige, livagtige tanker, hvor jeg så mig selv kvæle mit eget barn. Voldsomt intense, gyseragtige, levende billeder og kropsfornemmelser.

Og når jeg ikke lige tænkte på dé tanker, så var der en anden tanke, der pressede sig ind i min bevidsthed: Tanken om, at jeg måske lige pludselig ville kunne finde på at gå ud og hænge mig. Fra det ene sekund til det andet! – Uden at jeg selv eller nogen andre kunne nå at forhindre mig i det. Igen en tanke forbundet med en stærk, stærk angst for, at jeg måske pludselig ikke ville kunne styre mig.

I dag er det noget, jeg kan kigge lettet tilbage på og vide, at det “bare” var OCD-tanker. Ikke at det gjorde det nemmere at gå igennem – Det var en uhyggelig periode. Men det var tanker, som vendte tilbage igen og igen, fordi jeg reagerede på dem på den måde, jeg gjorde – nemlig ved at give mig til at prøve at undgå dem for alt i verden.

Så, som sagt, har jeg selv lidt af Pure OCD, og jeg har behandlet masser af klienter med almindelig OCD og med Pure OCD, så der er ikke den skræmmende, afskyvækkende tanke, du har tænkt, som jeg ikke har enten hørt før eller selv har tænkt.

Så er det sagt.  🙂

 

lotte ingerslev

 

Kærlig hilsen

Lotte

 

Kunne du lide den her artikel? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere af samme slags.

 

HVAD ER OCD OG PURE OCD? HVORDAN KOMMER MAN AF MED OCD (INKL. PURE OCD)?

Lukket for kommentarer.