Brevkassen: Jeg er så ked af, at jeg rødmer – Hvad skal jeg gøre?!

Brevkassen:
Jeg er så ked af, at jeg rødmer – Hvad skal jeg gøre?!

Hej Lotte.

Jeg er kvinde på 21 år, som lider meget af social angst og angst for at rødme.

Hver gang jeg snakker med folk, er jeg angst for at rødme og hvordan jeg ser ud og hvad jeg siger. Især når jeg skal være sammen med min svigerfamilie, er jeg meget nervøs for at rødme, for hver gang fx min svigermor spørger ind til mig, kan jeg blive helt rød i hovedet og prøver at finde undskyldninger for, at jeg lige skal hente et glas vand, vaske hænder eller fx på toilettet, så hun ikke skal se at jeg bliver helt rød i hovedet, for jeg er så flov over det.

Jeg er blevet meget indadvendt overfor folk, pga min angst for rødme. Derfor tror jeg også at min sociale angst er kommet op, fordi jeg hele tiden er bange for at folk spørger ind til mig, for så bliver jeg rød i hovedet. Jeg er så ærgelig over det og det forringer virkelig min livskvalitet. Der er ingen i min familie der ved at jeg har det sådan, for jeg prøver altid at skjule det, ved fx ikke at starte samtaler når vi er ude hos folk, fordi så ender det altid ud i rødme. Jeg tænker også tit over hvad folk tænker og synes om mig, og altid hvad jeg siger. Jeg er ellers en sjov og frisk pige, men rødmen ødelægger alt for mig, og hvis jeg bliver inviteret til noget familie tam tam, er jeg altid uger op til, nervøs og angst for at vise min rødme.

Håber virkelig du kan hjælpe mig, Lotte.

De bedste hilser herfra
Amanda

 

Brevkassen:
Jeg er så ked af, at jeg rødmer – Hvad skal jeg gøre?!

Kære Amanda

Tak for dit fine spørgsmål. Jeg kan læse ud af dit brev, at du kæmper rigtig meget med det her. Det er jeg virkelig ked af at høre.

rødmenFørst bliver jeg desværre nødt til at sige noget, der nok vil skuffe dig: Du kommer ikke af med din tendens til at rødme. Det er der simpelt hen nogle mennesker, der er født med at gøre mere end andre.

En af de gode nyheder er til gengæld, at forskningen viser, at mennesker, der har tendens til at rødme, bliver anset for at være MERE TROVÆRDIGE af andre mennesker – og at det er der simpelt hen også noget om, at de rent faktisk ER. Videnskabelige undersøgelser viser, at folk, der rødmer lettere end andre, er mere tilbøjelige til at foretage altruistiske handlinger, end andre mennesker er.

Du tænker sikkert, “Hvad søren skal jeg med dét? Jeg ville jo ønske, at jeg ikke virkede så troværdig, hvis jeg bare kunne komme af med min rødme!” Men det kan du ikke. Jeg bliver nok ikke populær af at sige det, men det er ikke desto mindre rigtigt… 🙂

Hvad filan skal du så gøre?! Ja, det som du kan gøre – og som kan gøre en kæmpe forskel – er at begynde at REAGERE anderledes på din rødme, sådan at din REAKTION ikke FORVÆRRER rødmen.

rødmenDvs. du skal til at træne dig i at reagere INVITERENDE på rødmen – i stedet for at gøre alt hvad du kan for at styre/reducere den, når du kan mærke, der er tegn på, at den er på vej til at dukke op.

Jeg ved godt, det er lettere sagt end gjort – især når du – naturligt nok – i lang tid har gjort alt, hvad du kunne, for at undgå at rødme.

Hvorfor skal du træne dig i ligefrem at gøre noget så ”tosset” som at INVITERE rødmen? Det skal du, fordi rødmen til dels er en ANGST-reaktion.

Og når du normalt reagerer på rødmen ved at gøre modstand (fx prøve at styre/mindske/undgå den), så lægger du altså angst OVENPÅ angst.

Og det giver MERE rødmen.

Så ved at træne dig i at spillet spillet mod angsten på en anden måde, end den undgående måde du gør nu, så kan du rent faktisk FOR ALVOR REDUCERE din rødme – og derved også gøre dig mindre bange for, at den dukker op.

Det er ikke let, men det kan godt lade sig gøre, hvis du får de rette redskaber til at spille spillet mod angsten på en helt anderledes måde, end du gør nu.

Noget andet, du sandsynligvis også bliver nødt til at inddrage i ”kuren” er at arbejde med at mindske din egen perfektionisme.

Min erfaring fra andre klienter med rødmeproblemer får mig til at gætte på, at du stiller for urealistiske krav til dig selv – båd mht hvordan du skal fremtræde og hvor lidt du må rødme – bl.a. når du er sammen din svigerfamilie, og at dine forestillinger om, hvad andre mennesker tænker om dig (og hvor meget de i det hele taget fokuserer på dig) er forvrængede.

lotte ingerslevJeg håber, det her kan give dig lidt at tænke over – og at du bliver fri til at nyde at være den sjove og friske pige, som jeg er helt sikker på, du også kan være – selv når du er sammen med svigerfamilien. ?

Kærlig hilsen

Lotte

Kunne du lide den her artikel? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere af samme slags.

 

HVAD ER SOCIAL FOBI? HVORDAN KOMMER MAN AF MED SOCIAL FOBI?

 

HVAD ER PERFEKTIONISME? HVORDAN KOMMER MAN AF MED PERFEKTIONISME?

 

Lukket for kommentarer.