Sygdomsangst

HVAD ER SYGDOMSANGST? HVORDAN KOMMER MAN AF MED SYGDOMSANGST?

Hvad er sygdomsangst?

Sygdomsangst har man, når man i perioder plages af tilbagevendende, skræmmende bekymringstanker om, at man lider af – eller kan risikere at få – en alvorlig sygdom.

Der er tale om bekymringstanker, som man i disse perioder går og og tænker på næsten hele tiden.

sygdomsangst helbredsangstMan søger desuden som regel information og beroligelse igen og igen – enten på internettet, hos læger eller hos pårørende – uden at det på længere sigt giver én den ro, man søger.

Tværtimod oplever man, at man bliver mere og mere ængstelig, jo mere man søger efter et endeligt svar. Det er bare meget, meget svært at lade være.

 

Hvor udbredt er det at lide af sygdomsangst?

Det skønnes, at 1-5 % af befolkningen lider af sygdomsangst.

 

Typiske bekymringstanker hos folk med sygdomsangst

Sæt X ved dem, du kan genkende. (Krydserne bliver ikke gemt nogen steder. Vil du gemme dine krydser, så kopier siden ind i et Word-dokument først.)

”Tænk nu, hvis jeg har demens, kræft, sclerose, ALS eller en anden meget alvorlig sygdom helt uden at vide det?!”
”Tænk nu, hvis det her er et tegn på, at jeg har demens, kræft, sclerose, ALS eller en anden meget alvorlig sygdom?!”
Livagtige forestillinger om, at du sidder hos lægen og får en dødsdom.
Mareridtsagtige forestillinger om din egen død (samt evt. forestillinger om, hvordan din død vil påvirke dine børn).

 

Hvordan opstår sygdomsangst?

De fleste mennesker med sygdomsangst har en medfødt tendens til at reagere ængsteligt og sikrende og udvikle mange bekymringer – en tendens, de deler med alle, der lider af angst.

Det er desuden almindeligt, at folk med sygdomsangst lider af (eller har lidt af) andre former for angst, som sygdomsangsten som regel overlapper med – typisk OCD, generaliseret angst eller panikangst.

Mange mennesker med sygdomsangst har oplevelser med pludselig sygdom og død med i bagagen. Oplevelser, som har sat sig som overvældende chok, som man naturligvis ikke ønsker at gennemgå igen, og som har gjort en ekstra vagtsom overfor ens helbred.

Medierne spiller sandsynligvis også en rolle på grund af deres store fokus på folk, der ikke har fået behandlet deres kræft i tide eller er blevet fejlbehandlet, samt på hvordan vi alle sammen i virkeligheden kan være syge – eller blive syge – uden at vi aner det mindste om det.

Den lette adgang til skræmmende information om alvorlige sygdomme på internettet kan også spille ind.

 

HVAD ER SYGDOMSANGST? HVORDAN KOMMER MAN AF MED SYGDOMSANGST?